Wat zijn de fases van een burn-out?
Wanneer de stress en spanning je te veel wordt, lijk je van de één op de andere dag te worden overvallen door een burn-out. Mentaal en fysiek ben je helemaal op en je voelt je somber, leeg, machteloos en ontzettend vermoeid. Een burn-out is echter het resultaat van een lange periode van overspanning. Waarschijnlijk vraag jij al lange tijd te veel van jezelf en van jouw lichaam. Om je inzicht te geven in het proces onderscheiden we 5 fases van een burn-out. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze fases omdat het je meer inzicht geeft in de ingewikkelde werking van stress en de signalen van ons lichaam.
De 5 fases van een burn-out*
Een burn-out is het gevolg van een langere periode van overbelasting, uitputting en het negeren van alarmsignalen. Om de burn-out te begrijpen, en adequaat in te kunnen grijpen, is het belangrijk om het verloop van de burn-out goed te begrijpen. Deze 5 fases van een burn-out geven goed inzicht in het verloop van spanning, stress en een burn-out.
Fase 1. – Flow:
In de eerste fase voel jij je content. Je bent ontspannen, gelukkig, kalm en gemotiveerd. Jouw positieve mentale en fysieke toestand leidt ertoe dat jouw acties ook in lijn zijn met jouw gemoedstoestand. Je maakt verantwoorde keuzes, kunt reflecteren en je hebt een goede focus.
Fase 2. – Tired:
In de tweede fase zien we de eerste tekenen van overbelasting. De slaapkwaliteit is wisselend, het energieniveau schommelt en gevoelens kunnen worden onderdrukt. Dit is vaak nog niet terug te zien in de prestaties in het dagelijks leven en op de werkvloer, al wordt er vaak wel al overgecompenseerd.
Fase 3 – Flight:
In deze overbelastingsfase wordt al merkbaar dat er sprake is van te veel spanning. De slaapkwaliteit laat te wensen over, je zorgt minder goed voor jezelf en je wordt verward, vermoeid en ervaart de druk als belastend. Dingen worden je al snel te veel, je bent geëmotioneerder dan normaal en je ervaart klachten door de stress.
Fase 4 – Fight:
In de daaropvolgende fase is de overbelasting overduidelijk aanwezig. De slaapkwaliteit wordt slechter, het lichaam is uitgeput en je krijgt last van pijnklachten. Ook emotioneel en mentaal gaat het niet goed. Er is sprake van vermoeidheid, somberheid, sociale isolatie en diverse pijnklachten. De energie is weg en daarmee ook het plezier in alledaagse dingen.
Fase 5 – Burn-out:
In deze laatste fase van de burn-out zijn de klachten verergerd. De slaapproblemen zijn chronisch van aard, het lichaam is uitgeput en je bent continu overspannen. Je zorgt slecht voor jezelf en alles is te veel. Je vervalt in een survivalmodus en hierdoor al snel in oude gewoontes en copingmechanismen.
* bron: psycholoog Noordwijk.
Een burn-out: en nu?
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Toch is het lastig om de tekenen van stress, overspanning en een burn-out tijdig te herkennen. Het is echter ontzettend belangrijk om hier alert op te zijn: hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter. Bij een burn-out is professionele hulp een must. Vaak ben je het contact met jouw lichaam en jouw geest kwijt; je hebt de signalen te vaak genegeerd. Om weer tot jezelf te komen, te herstellen van de klachten en tot de kern van het probleem te komen is professionele begeleiding nodig.
Herstel Mindset biedt ondersteuning in jouw herstel van een burn-out. In het e-book ‘Oververmoeid of futloos? Met deze 5 tips krijg je meer energie’ vind je talloze tips om de stress de baas te worden en weer meer energie te krijgen. Heb je behoefte aan persoonlijke begeleiding in dit intensieve proces? Boek dan snel een afspraak voor een kennismaking en ontdek wat Herstel Mindset voor jou kan betekenen.