Ja zeggen tegen jezelf…
Dat betekent logischerwijs dat je nee tegen de ander zegt. Maar dat blijkt helemaal nog niet zo makkelijk te zijn. En het vervelende is, dat je hierdoor best vaak over je eigen grenzen heen kunt gaan.

Hoe kom het toch dat je zo moeilijk nee kunt zeggen?
Vaak ligt hier een bepaalde angst aan ten grondslag. In het geval van geen kunnen zeggen is dat uit angst voor de reactie of de mening van een ander.
Als je daar meer en meer bewust van wordt, dan kan ook ineens helder worden wat voor een overtuiging daaraan ten grondslag ligt.

Heb jij weleens stilgestaan bij het moment dat je eigenlijk nee wilde zeggen, maar dat niet deed? Weet jij wat er op zo’n moment voor gedachtes door je hoofd gaan? Waar jij op dat moment mee in conflict bent?

Veel stress-gerelateerde klachten komen voort uit een overtuiging die ooit heel goed voor je werkte, maar in het heden eigenlijk niet meer. Je hebt daar nu eerder last van dan dat het je helpt.

Als je last begint te krijgen van een overtuiging die je in de weg zit, zoals geen nee durven zeggen, dan kan alles wat daaraan gelinkt is een trigger voor je zijn. En die trigger activeert je stresssysteem weer, waardoor je in de fight, flight, fawn of freeze modus schiet.

Hoe weet je in welke stressmodus je zit?
Fight -> Je gaat pittig reageren. Je durft misschien alsnog geen nee te zeggen, maar je laat wel overduidelijk merken dat je het er niet mee eens bent. Door bijvoorbeeld net wat harder de deur dicht te gooien, wat lelijke opmerkingen te maken of praten achter diegene zijn of haar rug om.

Flight -> Je wil zo snel mogelijk weg van de situatie! Je wil er het liefste ook niet meer over praten en je doet er alles aan om dit soort situaties te vermijden

Fawn -> Ook wel People-pleasing genoemd. Je gaat enorm je best doen om het de ander naar de zin te maken, zonder oog te hebben voor je eigen behoeftes. Je laat de ander in alles voorgaan en je zegt overal ja op.

Freeze -> Je bevriest als het ware in bepaalde situaties, omdat je die heel overweldigend vindt. Misschien herken je het wel dat je achteraf precies weet wat je had willen zeggen, maar dat dat op het moment zelf niet lukte? Alsof je aan de grond vastgenageld was en je wilde niets liever dan dat die situatie voorbij zou zijn.

Hoe ontstaat een trigger?
Dat heeft alles te maken met je breinprogrammering en die vormt zich al in je jongere jaren.
Je brein vult zich met allerlei informatie en ervaringen en dat is logischerwijs voor iedereen weer anders. Dat verklaart ook dat jij misschien bang bent voor honden maar een ander niet.

Stel je bent als kind gebeten door een hond, daar ben je natuurlijk erg door geschrokken en dat deed pijn. De eerstvolgende keer dat je een hond tegenkwam zei je moeder misschien tegen je dat je moest oppassen, want er kwam een enge hond aan. Hier maakt je brein van dat alle honden eng zijn en dat activeert je stresssysteem weer op het moment dat je een hond ziet.

De truc is dan ook om te leren herkennen in welke stressmodus je je bevindt en tools toe te passen om je stresssyteem een seintje te geven dat hij weer mag kalmeren en dat honden niet eng zijn. Je gaat dan je breinprogrammering herprogrammeren.

Hoe herprogrammeer je je brein?
Je brein heeft, in het voorbeeld van de angst voor honden, het nodig om positieve situaties met honden te ervaren. Je start bijvoorbeeld met een klein hondje en die laat je alleen een beetje aan je snuffelen en je loopt weer door. Zie je niks aan de hand! De volgende keer neem je jezelf voor om een hond te aaien en je focust je goed op je ademhaling en als dat ook een positieve ervaring is, dan ben je al aardig op weg!

Het duurt ongeveer 30 tot 90 dagen om een oude programmering te veranderen. Als je overspannen bent en dit is mede veroorzaakt door de breinprogammering dat nee zeggen eng is, dan kost het herprogrammeren ontzettend veel tijd en energie!

EFT to the rescue!
EFT tapping kan dit proces enorm versnellen! Het zorgt er namelijk voor dat alle negatieve gevoelens losgekoppeld en geëlimineerd worden van de breinprogrammering die jou in de weg zit.

Je geeft direct het seintje aan je stresssysteem dat hij mag kalmeren en de eerstvolgende keer dat je nee zegt, dan wordt dat systeem niet meer geactiveerd.
En dat bespaart je zo ontzettend veel tijd en energie, geweldig toch?

Wat kan EFT voor jou betekenen?
Ben jij hierdoor nieuwsgierig naar EFT geworden en ben je benieuwd wat EFT voor jou zou kunnen betekenen? Plan dan een gratis en vrijblijvend digitaal een koffiemoment met mij in!

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website geven.